Πρώτη σελίδα   Ποιοί είμαστε   Προγράμματα

Πως μπορείτε να βοηθήσετε   Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Αιθιοπία η χώρα

 

Η Η Αιθιοπία, γνωστή παλιότερα και ως Αβησσυνία, βρίσκεται στην Ανατολική Αφρική και έχει έκταση 1.133.882 τετρ. χιλιόμετρα, (10 φορές το μέγεθος της Ελλάδας). Σε αντίθεση μ’ ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η Αιθιοπία είναι μια ορεινή χώρα, η μεγαλύτερη δε έκτασή της βρίσκεται σε υψόμετρο μεταξύ 2.000 και 3.500 μέτρα.

Διαθέτει πλούσιους πόρους, με δώδεκα μεγάλα ποτάμια να τη διασχίζουν και να τροφοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Αφρικής, μεταξύ δε αυτών και ο Νείλος ο οποίος αφού διασχίσει το Σουδάν και την Αίγυπτο μετά χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα.

Παρόλο που η Αιθιοπία ανήκει ολοκληρωτικά στην τροπική ζώνη, έχει γενικά εύκρατο κλίμα στις περιοχές των υψιπέδων, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η ποσότητα των ετήσιων βροχοπτώσεων ποικίλλει από 2.500 χιλιοστόμετρα στο Γκόρε, μέχρι περίπου 50 χιλιοστόμετρα στην περιοχή του Άσεμπ, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η Αιθιοπία σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου με μια οικονομία να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη γεωργία, που ωστόσο χρησιμοποιεί απαρχαιωμένες μεθόδους, με αποτέλεσμα χαμηλή παραγωγικότητα και πλήρη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.

Η αποψίλωση των δασών που έχει σαν συνέπεια τη διάβρωση του εδάφους, οι λανθασμένες μέθοδοι καλλιέργειας της γης, οι μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις στα κεντρικά υψίπεδα αλλά και άλλοι, κυρίως ανθρωπογενείς παράγοντες, είναι υπεύθυνοι για τη σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη διατήρηση ενός φαύλου κύκλου φτώχειας και παραπέρα υποβάθμισης των φυσικών πόρων της χώρας. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι η αδυναμία εξασφάλισης της παραγωγής, με εκατομμύρια αγρότες να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Η έλλειψη επενδύσεων στην αξιοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων είναι το κατ’ εξοχήν πρόβλημα σήμερα στην Αιθιοπία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αδυναμία της χώρας να αξιοποιήσει το πλούσιο υδάτινο δυναμικό που διαθέτει με αποτέλεσμα, από τα εξήντα εκατομμύρια του πληθυσμού της Αιθιοπίας, μόνο το 17% να έχει πρόσβαση σε παροχή καθαρού νερού ενώ μόνο το 1% του δυναμικού αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Αλλά και στους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας η Αιθιοπία έχει από τους χαμηλότερους παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι γιατρός υπάρχει για κάθε 30.000 άτομα και νοσοκομειακό κρεβάτι για κάθε 3.500 άτομα, ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης δεν ξεπερνά τα 47 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 42% του πληθυσμού έχει ηλικία μικρότερη των 15 ετών.

Όπως και σ’ άλλα Αφρικανικά κράτη το μέλλον της χώρας είναι αλληλένδετο μ’ αυτό της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της αποφασιστικότητας των ανεπτυγμένων κρατών να πάρουν γενναίες αποφάσεις και στηρίξουν τις προσπάθειες της για βιώσιμη ανάπτυξη και αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.